Autorijbewijs B

  • De lesauto's

Bron: www.rijksoverheid.nl

Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg. Ook mag je in bepaalde gevallen met een aanhanger rijden.

Aanhanger gebruiken met rijbewijs B

Met rijbewijs B mag je in de volgende situaties een aanhanger gebruiken:

  • De toegestane maximummassa van aanhangwagen of oplegger is minder dan 750 kilo. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.
  • Is de aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kilo? Dan is rijbewijs B toegestaan, als de toegestane maximummassa van de auto en aanhanger samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo.

Wil je met een personenauto een zwaardere aanhanger voorttrekken (zoals een boottrailer of caravan), dan heb je een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig.

Aanhanger mag zwaarder zijn dan auto

De aanhangwagen of oplegger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken. 

Autorijden vanaf 17 jaar

Je kan al op je 17e rijexamen (categorie B) doen. Slaag je, dan mag je tot je 18e onder begeleiding van een coach autorijden, dit heet 2toDrive.

Rijbewijs B soms toegestaan voor gemotoriseerde driewielers

Heeft u een gemotoriseerde driewieler (zoals een trike of motorscooter) en mocht u vóór 19 januari 2013 daarop rijden met uw rijbewijs B? Dan mag u daarmee doorgaan. U valt dan namelijk onder de oude rijbewijsregels. Volgens de nieuwe regels, die op 19 januari 2013 zijn ingegaan, vallen gemotoriseerde driewielers onder rijbewijscategorie A1 of A. 

Rijlessen nemen

Je kan vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen. Rijscholen vergelijken kan je doen door bijvoorbeeld te kijken naar het slagingspercentage van een rijschool.

Aanvragen examen rijbewijs B en examen aanvragen

Op de site van het CBR kan je lezen hoe je het rijexamen B kunt aanvragen. Ook is daar alle informatie over het theorie-examen en praktijkexamen voor het rijbewijs B.

Rijbewijs B ophalen bij gemeente

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Bij de gemeente kan je het rijbewijs B aanvragen. Na aanvraag duurt het nog 5 werkdagen voor je het rijbewijs kunt ophalen.

Autorijbewijs verlengen (vernieuwen)

Een rijbewijs B is normaal gesproken 10 jaar geldig. Voordat de geldigheidsduur om is, moet je het rijbewijs laten verlengen bij de gemeente. 

Is het rijbewijs B verlopen, dan kan je het laten vernieuwen. Tot je het nieuwe rijbewijs weer in je bezit hebt, mag je niet autorijden. Doe je dat toch, dan kan je ene boete krijgen.

Diefstal van rijbewijs B

Ben je je rijbewijs B kwijt (verloren of gestolen), dan doe je aangifte bij de politie. De politie maakt dan een proces-verbaal op. Met dit proces-verbaal, een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs vraag je bij de gemeente (stadsdeelkantoor) een nieuw rijbewijs aan.

Gedragscode Rijscholen
Gedragscode Rijscholen
Met deze gedragscode weten leerlingen en eventueel ook hun ouders precies wat ze van onze rijschool mogen verwachten. Volledige transparantie dus.
CBR - RIS
Rijopleiding In Stappen
Een vaste procedure en lespatroon conform de eisen en voorwaarden welke het CBR stelt in de zogenaamde Rijprocedure B (B geeft de categorie aan).
2toDrive
2toDrive
Door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag waarop je 17 bent geworden mag je rijexamen doen.
KGI-opleiding
De KGI-opleiding is voor de rijinstructeur die aspirant-motorrijders meer wil meegeven dan alleen de basisvereisten die nodig zijn om het motorrijbewijs te halen.
Warrenburg.nl Rijopleidingen
Mierloseweg 309-A
5707 AK Helmond
0492-747103
helmond@warrenburg.nl