Theorie examen reserveren via je rijschool of officiele site van het cbr

Geplaatst: 23-02-2017

 

Zelf theorie-examen reserveren? ‘Boek altijd via website CBR’

Nog steeds betalen leerlingen onnodig veel geld voor het reserveren van hun theorie-examen. Er zijn meerdere commerciële partijen die een reservering voor theorie-examens aanbieden. Deze sites lijken erg veel op die van het CBR of doen alsof zij een onderdeel van het CBR zijn.Bij deze partijen zijn de leerlingen altijd duurder uit dan wanneer ze bij het CBR zelf boeken. In sommige gevallen hebben de vormgeving van deze websites ook nog eens sterke overeenkomsten met die van het CBR. Het CBR blijft klanten hiervoor waarschuwen.

Examenkandidaten kunnen zelf hun examen reserveren via Mijn DigiD op de website van het CBR. Er zijn echter ook commerciële online aanbieders die vaak een vergelijkbare huisstijl hebben als het CBR in de kleuren wit, blauw en oranje.

Juridische stappen

Een van die aanbieders is de website mijntheorieaanvragen.nl, die als adverteerder bovenaan in de Google zoekresultaten verschijnt. Voor het reserveren van een theorie-examen betaalt de leerling 50,20 euro in plaats van het geldende CBR tarief. Ook via de websites theorie-reserveren.nl en theoriereservering.nl betalen leerlingen 49,95 euro.

In sommige gevallen, wanneer een website zich bijvoorbeeld voordoet als het CBR of  ‘CBR’ gebruikt in de domeinnaam, gaat de instantie over tot actie. “Vaak wordt op ons verzoek de site meteen aangepast, soms zijn juridische stappen nodig”, zegt Nathalie Dingeldein, woordvoerder van het CBR. “Voor ons staat voorop dat het voor de consument duidelijk is met wie je te maken hebt. Je mag je niet voordoen als een ander. Duidelijkheid voor de consument is heel belangrijk. Maar uiteindelijk is het wel de verantwoordelijkheid van de consument om een verstandige keuze te maken.”

Waarschuwen

Het CBR blijft de klanten waarschuwen over de hoge prijzen die sommige aanbieders vragen voor het reserveren van het theorie-examen. “Dat doen we via onze klantenservice en de social media. Ons advies is: let goed op en reserveer bij het CBR. Dat is snel, gemakkelijk en een stuk goedkoper.” Ook door middel van een video laat het CBR zien hoe het theorie-examen eraan toegaat, van de reservering tot aan de toets zelf.

“Dit probleem speelt al jaren en is ons een doorn in het oog”, zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. “Er zijn altijd partijen die hier een slaatje uit proberen te slaan en er zijn altijd mensen die daarin trappen. Als je je fatsoenlijk verdiept in zaken als de juiste rijschool, lesgeld en het reserveren van je theorie, dan kun je dit voorkomen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.”

Verantwoordelijkheid

“Dit is geen primaire verantwoordelijkheid van de rijinstructeur, maar een goede rijinstructeur, wijst hierop, net als op het volgen van een goede theoriecursus”, vervolgt Huyskens.  “En dan heb ik het dus niet over die turbotrainingen waar je alle vragen en antwoorden simpelweg uit je hoofd leert.”

Huyskens vermoedt dat de leerlingen die kiezen voor dit traject en niet via het CBR boeken, vaak nog niet in contact zijn geweest met een rijinstructeur. “Rijscholen bieden vaak aan het theorie-examen te reserveren voor de leerling, als onderdeel van het lespakket of gewoon op aanvraag.”

Examenpakket

Ruud Rutten van branchevereniging FAM kan dit beeld bevestigen. Als vertegenwoordiger van de grote rijscholen, maakt hij niet vaak mee dat leerlingen nog zelf hun theorie reserveren. “Slechts een klein gedeelte van onze klanten boekt zijn theorie-examen zelf. Het reserveren van een theorie is vaak onderdeel van het examenpakket waarin ook een theoriecursus wordt aangeboden.”

Peter van Neck, voorzitter van branchevereniging VRB herkent het probleem, maar ziet ook dat het inmiddels beter gaat. “Wij vragen onze leden hun leerlingen te waarschuwen.

Nieuws overzicht
Bovag Garantie Fonds
BOVAG Garantiefonds Rijscholen (BGF)
Als je bij een BOVAG-rijschool lessen in de vorm van een pakket vooruitbetaalt, krijg je garantie! Mocht je rijschool onverhoopt failliet gaan, dan zorgt het BGF ervoor dat je schadeloos wordt gesteld.
Gedragscode Rijscholen
Gedragscode Rijscholen
Met deze gedragscode weten leerlingen en eventueel ook hun ouders precies wat ze van onze rijschool mogen verwachten. Volledige transparantie dus.
Bovag
BOVAG Aangesloten
Als je bij een BOVAG-rijschool lessen in de vorm van een pakket vooruitbetaalt, krijg je garantie! Mocht je rijschool onverhoopt failliet gaan, dan zorgt het BGF ervoor dat je schadeloos wordt gesteld.
CBR - RIS
Rijopleiding In Stappen
Een vaste procedure en lespatroon conform de eisen en voorwaarden welke het CBR stelt in de zogenaamde Rijprocedure B (B geeft de categorie aan).
2toDrive
2toDrive
Door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag waarop je 17 bent geworden mag je rijexamen doen.
KGI-opleiding
De KGI-opleiding is voor de rijinstructeur die aspirant-motorrijders meer wil meegeven dan alleen de basisvereisten die nodig zijn om het motorrijbewijs te halen.
Warrenburg.nl Rijopleidingen
Mierloseweg 309-A
5707 AK Helmond
06 2818 2559
info@warrenburg.nl