Motor Theorie Examen

Motor theorie examen

Bron: CBR

Wil jij je Motorrijbewijs halen? Dan moet je eerst je motor theorie examen halen en daarna je Motor Praktijk Examen halen.

Hoe gaat het op het examencentrum?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs mee.

 • Je meld je aan bij de anameldzuil. Hiervoor heb je een reserveringsnummer nodig die je in de brief of e-mail hebt ontvangen.
 • Stop al je spullen in een kluisje. Mobiele apparatuur zijn namelijk niet toegestaan tijdens het examen.
 • Meestal moet je nog even wachten en roept de CBR-medewerker je binnen.

Hoe gaat het theorie-examen in zijn werk?

Je theorie-examen duurt ongeveer 30 minuten. Je moet een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Het examen gaat als volgt in zijn werk:

 • Neem plaats in de examenzaal en ga aan de tafel zitten met het juiste tafelnummer. Check of je e-mailadres klopt en kies 'Start. Volg daarna de instructies op het scherm voor je.
 • Je krijgt eerst uitleg van een CBR-medewerker.
 • Daarna begint je examen. Je krijgt 50 vragen: meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Je moet 44 vragen of meer goed hebben.
 • Het theorie-examen toetst je kennis van de verkeersregels. Natuurlijk komen ook verkeersinzicht, verantwoord rijgedrag, milieu en voertuigtechniek aan bod.

Klassikaal of individueel

Het klassikale examen leg je af in een examenzaal tegelijk met andere kandidaten. Het individuele examen doe je alleen in een ruimte met een theoriemedewerker. De vragen worden op dezelfde manier gesteld als bij het klassikale examen.

De uitslag

Na afloop van je examen krijg je meteen de uitslag. Je ziet een pictogram met 'Thumbs up', dan ben je geslaagd. Of je ziet een pictogram 'Thumbs down', dan ben je helaas gezakt.

Als je gezakt bent weet je zo waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen. Als je bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Je uitslag ‘geslaagd’ is 1,5 jaar geldig.

Zorg dat je je lesstof kent!

Zorg dat je je theorie goed kent. Hoe je je lesstof leert, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Tips:

 • Je kunt theorielessen volgen bij een rijschool. Dit is niet verplicht. Je vergroot natuurlijk wel de kans dat je slaagt voor je theorie-examen. Een deel van de rijscholen biedt naast praktijklessen ook theorielessen aan.
 • Je kunt de theorie ook zelf leren met hulp van een theorieboek. Je kunt dat kopen bij (web)boekenwinkels, je rijschool en uitgevers van verkeersmiddelen. Er bestaan ook cd-roms.
 • Ook is het mogelijk online een cursus te volgen en te oefenen. Er zijn verschillende websites die cursussen aanbieden.
 • Alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je vinden op www.rijksoverheid.nl

Het CBR geeft zelf geen oefenmateriaal uit, hiervoor kun je bij warrenburg.nl rijopleidingen terecht.

Na het behalen van je motor theorie examen, mag je beginnen met je Motor Praktijk Examen.

Motor Theorie Examen

Gedragscode Rijscholen
Gedragscode Rijscholen
Met deze gedragscode weten leerlingen en eventueel ook hun ouders precies wat ze van onze rijschool mogen verwachten. Volledige transparantie dus.
CBR - RIS
Rijopleiding In Stappen
Een vaste procedure en lespatroon conform de eisen en voorwaarden welke het CBR stelt in de zogenaamde Rijprocedure B (B geeft de categorie aan).
2toDrive
2toDrive
Door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag waarop je 17 bent geworden mag je rijexamen doen.
KGI-opleiding
De KGI-opleiding is voor de rijinstructeur die aspirant-motorrijders meer wil meegeven dan alleen de basisvereisten die nodig zijn om het motorrijbewijs te halen.
Warrenburg.nl Rijopleidingen
Mierloseweg 309-A
5707 AK Helmond
0492-747103
helmond@warrenburg.nl