Faalangst

"Ik wist niks meer, ik kon de auto nog niet starten, ik had een totale black-out….."

 Je hebt lang geoefend om het zover te brengen. Je weet dat je het kan, maar toch heb je in je achterhoofd dat knagende gevoel, dat het toch niet goed zal gaan. Je gaat in de auto zitten en opeens weet je helemaal niets meer. Je bent zo zenuwachtig, dat je de auto niet eens meer in de versnelling kan zetten. Of je kan niet eens meer normaal nadenken, zodat je de opdrachten van je examinator niet goed kan uitvoeren.

Komt dit je bekent voor? Lees dan verder...

Wat is Faalangst?

Faalangst
doet zich voor bij bepaalde taken die je jezelf stelt: je bent bang ergens in te mislukken. Zodra zo’n taak voorbij is, verdwijnt ook de faalangst. De angst keert echter weer terug wanneer je voor dezelfde taak staat. Als angst niet gekoppeld is aan bepaalde taken of opdrachten, is er geen sprake van faalangst, hoewel het er soms op kan lijken. Faalangst verschilt daarmee van andere vormen van angst. Onder faalangst wordt dus simpelweg verstaan: de angst om te falen. Dit is op zich niet negatief, ieder mens is tot op zekere hoogte bang om te falen. Bij faalangst is er echter sprake van irrationele angst, die niet in verhouding staat tot de gestelde taak of opdracht.

Als iemand last heeft van faalangst gaat het hart sneller kloppen en neemt de bloed- en zuurstoftoevoer naar armen, handen, benen en voeten toe. Daardoor krijg je warme of koude handen en begin je te zweten. Andere lichamelijke verschijnselen zijn verkramping van de maag, droge lippen en trillen of bibberen. Ook moet je vaak nodig naar het toilet. De spanning verhoogt de ademhaling, wat kan leiden tot benauwdheid en in het uiterste geval verlies van bewustzijn door hyperventilatie. Bij extreme vormen van faalangst kan totale lichamelijke verkramping optreden.

Het belangrijkste en vaak vervelendste is echter dat je door faalangst niet meer goed in staat bent helder na te denken: je denkvermogen blokkeert. Dit zorgt ervoor dat de resultaten uitblijven of sterk tegenvallen. Normaal gesproken is het niet zo erg als iets een keer mislukt, maar naarmate het aantal mislukte pogingen toeneemt, groeit de faalangst. Daardoor wordt het telkens moeilijker dezelfde taak succesvol af te ronden.

Verschillende soorten faalangst
Faalangst is onder te verdelen in de volgende drie groepen:

  • Cognitieve faalangstCognitie is ons kenvermogen ofwel leervermogen. Mensen met cognitieve faalangst vinden het moeilijk te laten zien wat ze aan kennis hebben opgedaan. Dit is de meest bekende vorm van faalangst. Mensen met cognitieve faalangst denken bijvoorbeeld voor een examen dat ze het niet zullen halen, terwijl ze wel goed zijn voorbereid. Soms faalt de persoon in kwestie dan ook daadwerkelijk, door de bijverschijnselen van de faalangst. Dit brengt dan bevestiging, wat de faalangst in stand houdt of zelfs sterker maakt.
  • Sociale faalangstDit treedt op in contact met anderen. Iemand met sociale faalangst blokkeert van angst tijdens bijvoorbeeld het toespreken van een groep, bij het ontmoeten van onbekenden, of in een gewoon gesprek. Zowel verlegenheid als sociale fobie hebben raakvlakken met sociale faalangst.
  • Motorische faalangstHieronder wordt de angst om het lichaam te gebruiken verstaan. Dit treedt vooral op wanneer de druk van het lichamelijk moeten presteren groot is, bijvoorbeeld wanneer een voetballer een strafschop moet nemen, of bij kinderen tijdens gymnastiek. De spanning tijdens dergelijke momenten is zo hoog dat de spieren samentrekken en het lichaam letterlijk stijf staat van de faalangst. Hierdoor is het lichaam minder goed te gebruiken, wat wederom voor bevestiging van de angst zorgt.

Gespecialiseerde instructeurs
Warrenburg.nl rijopleidingen heeft een instructeur die gespecialiseerd zijn in het omgaan met leerlingen die last hebben van faalangst. Zij kijken naar de bron van die angst en zullen samen met jouw proberen om je zoveel mogelijk vertrouwen te geven in je eigen rijden, dat je zenuwen tijdens je examen zoveel mogelijk zijn verminderd. Tijdens de Faalangst rijles houden we hier altijd rekening mee en kan je aangeven wanneer het niet gaat.

Fouten maken is niet erg
Je hoeft geen 10 te halen op je examen of tijdens de lessen, een voldoende is genoeg. Het belangrijkste om te weten is dat fouten maken tijdens je lessen of zelfs op je examen helemaal niet erg is. Iedereen maakt fouten. Niemand verwacht van je dat je in één keer alles goed doet. Tijdens je opleiding zal je instructeur je hier ook steeds weer op wijzen.

Zenuwen helemaal wegnemen lukt nooit
Het is onmogelijk om je zenuwen helemaal bij je examen weg te nemen, en dat is ook helemaal niet erg. Iedereen heeft last van spanning als hij of zij examen moet doen. Dit is normaal. Het wordt echter faalangst als de zenuwen zo erg zijn dat je niet meer normaal kan functioneren. Warrenburg.nl rijopleidingen zal je zoveel mogelijk begeleiden bij je faalangst, zodat je het examen zo goed mogelijk kan doorlopen.

Gedragscode Rijscholen
Gedragscode Rijscholen
Met deze gedragscode weten leerlingen en eventueel ook hun ouders precies wat ze van onze rijschool mogen verwachten. Volledige transparantie dus.
CBR - RIS
Rijopleiding In Stappen
Een vaste procedure en lespatroon conform de eisen en voorwaarden welke het CBR stelt in de zogenaamde Rijprocedure B (B geeft de categorie aan).
2toDrive
2toDrive
Door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag waarop je 17 bent geworden mag je rijexamen doen.
KGI-opleiding
De KGI-opleiding is voor de rijinstructeur die aspirant-motorrijders meer wil meegeven dan alleen de basisvereisten die nodig zijn om het motorrijbewijs te halen.
Warrenburg.nl Rijopleidingen
Mierloseweg 309-A
5707 AK Helmond
0492-747103
helmond@warrenburg.nl